Pose berlatar belakangkan salji di malam hari..hehe |
Resipi Kulit
50 gm tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 biji telur
2 sudu besar gula halus
3 sudu kecil butter ( dicairkan )
160 ml
40 ml susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
Inti
150 ml whipped cream / fresh cream
Jam strawberry secukupnya
Buah strawberry secukupnya
Cara-cara :
1) Satukan tepung dan ayak gula halus.
2) Masukkan susu cair.
3) Kemudian, masukkan telur yang dikacau sedikit.
4) Seterusnya masukkan esen vanilla dan air. Kacau sebati guna whisk.
5) Akhir sekali, masukkan butter yang dicairkan. Tapis adunan dan sedia dimasak.
Cara Memasak Crepe
1) Tuangkan sesenduk kecil adunan ke dalam kuali non stick.
2) Biarkan masak seketika. Apabila sudah masak tak perlu diterbalikkan.
3) Telangkupkan terus di atas pinggan.
4) Setelah selesai membuat kulit, letak sesudu besar whipped cream, jam strawberry dan buah strawberry. Kemudian tambah whipped cream lagi di atasnya. (Pastikan yang licin di bahagian bawah)
5) Lipat kulit seperti lipat popia.
6) Simpan di dalam peti sejuk dan sedia untuk dimakan.
3) Telangkupkan terus di atas pinggan.
4) Setelah selesai membuat kulit, letak sesudu besar whipped cream, jam strawberry dan buah strawberry. Kemudian tambah whipped cream lagi di atasnya. (Pastikan yang licin di bahagian bawah)
5) Lipat kulit seperti lipat popia.
6) Simpan di dalam peti sejuk dan sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment